Waarom registreren

Laten doen of zelf doen

Laten registreren

Als u uw merk of model registreert, staat u sterk tegen het gebruik van uw merk of model door anderen. Ook indien een merk of model lijkt op die van u, heeft u met een geregistreerd merk een sterkere zaak om de ander erop aan te spreken en hem het gebruik van het merk te verbieden, met mogelijk een schadevergoeding.

Stel dat u uw merk niet registreerd. Een stad verder komt een ondernemer op het idee om zijn product toevallig dezelfde naam te geven als die van u. En als deze ondernemer ook nog in dezelfde branche werkzaam is als u, kunt u zich voorstellen dat dit allerlei nadelige gevolgen kan hebben. Omdat u uw merk niet heeft geregistreerd, is het voor u erg moeilijk om de andere ondernemer te laten stoppen met het gebruik van 'jouw' merknaam. Sterker nog, als die andere zijn merk wel registreert dan kan hij er voor zorgen dat u uw merknaam niet meer mag gebruiken. In principe geldt bij een registratie: 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. Zaak dus dat u uw waardevolle merk zo snel mogelijk vast legt, het liefst nog voordat u deze actief gaat gebruiken.

Kiest u als ondernemer voor zekerheid, dan moet u dus uw merk of model laten registreren.

Zelf registreren

Wist u dat u ook zelf uw registratie kunt verrichten. Dit is namelijk slechts een digitaal proces: Benelux-registratiebureau. Het nadeel van zelf registreren is dat u een bepaald kennisniveau moet hebben betreft welke merken geregistreerd mogen worden en hoe de merkklassen werken. Er is namelijk altijd het risico dat uw merkaanvraag wordt afgekeurd. En dan bent u toch uw aanvraaggeld kwijt (= € 244 euro in de Benelux). Maces kan u helpen goed uw registratie uit te voeren tegen het aantrekklijke bedrag van € 195,- ex BTW.